fatbardhehetemaj

Kotoutumisen merkitys rikoksen ennaltaehkäisyssä

Minulta kysytään usein maahanmuuttajien tekemistä rikoksista, ja etenkin nyt Tapanilan joukkoraiskauksen jälkeen kysymysten määrä on lisääntynyt – myös paneeleissa. Keskustelu on mielestäni aiheellinen, sillä ongelmat eivät ratkea kieltämällä niiden olemassaoloa. Samanlainen mediajulkisuus pitäisi vielä saada suomalaisten tekemille kotiväkivaltarikoksille sekä murtaa tabuja niiden taustalla.

Väkivalta on tuomittavaa aina, aivan sama kuka ja minkä värinen tai maalainen sitä tekee ja kenelle. Suomessa ei tunneta kollektiivista rikosvastuuta, vaan ainoastaan yksilöitä voidaan tuomita. Se, että joku tekoon osallistumaton olisi velvollinen kantamaan syyllisyyttä ja vastaamaan teosta, jota ei ole tehnyt, on vastoin oikeuskäsitystämme.

Yhteisö ei ole vastuussa yksittäisten jäsentensä tekemistä rikoksista. Kuitenkin tilastojen mukaan joissakin rikosryhmissä jokin etninen ryhmä on räikeästi yliedustettuna, kuten esimerkiksi kantasuomalaiset henkirikostilastoissa. Suomalaisessa yhteiskunnassa esimerkiksi konservatiivinen äitimyytti on niin vahva, että täällä vaietaan kuoliaaksi äitien uupuminen ja väkivalta omia lapsiaan kohtaan. Järkyttävimmillään tämänkaltaiset tapaukset ovat johtaneet lapsisurmiin. Äitimyytti on ainakin alkanut murtua, mutta teoille ei ole löydettävissä oikeutusta. Mielestäni on aiheellista sekä välttämätöntä keskustella rakentavasti ja ennakkoluulottomasti siitä, mistä jonkin ryhmän yliedustus tietyissä rikoksissa johtuu, sekä miten siihen voidaan puuttua.

Peräänkuulutan kriittistä keskustelua puutteellisesta kotoutumisesta, jota itse pidän (osa)syynä maahanmuuttajataustaisten tekemiin rikoksiin. Kotoutuminen on aina kaksisuuntainen tie. Mielestäni sekä suomalaisten että tänne muuttaneiden on katsottava peiliin: miksi Suomessa joidenkin väestöryhmien kotoutuminen onnistuu paremmin kuin muiden? Miksi jotkin väestöryhmät eivät näytä pääsevän osaksi suomalaista yhteiskuntaa, kun taas ongelmia ei ole esimerkiksi kotoutumisessa Yhdysvaltoihin?

Onnistuneessa kotoutumisessa on myös kyse hyvin paljon kotikasvatuksesta ja erilaisten kulttuurien kohtaamisesta. Esimerkiksi joidenkin kosovolaisten perheiden kasvatuksessa käytetään voimakkaasti valtasuhteita ja väkivaltaa sekä yhteiskunnan malli on patriarkaalinen. Erityisesti nuorten henkilöiden rikokset ovat useimmiten oire jostakin: pahasta olosta, ulkopuolisuudesta, tulevaisuudenuskon puutteesta tai elämisestä erilaisten kulttuurien ristipaineessa.

Maahanmuuttajalle länsimaalainen elämäntapa ja kulttuuri voivat olla shokki, jossa naisella on vapaus valita ja mahdollisuus toimeentuloon ilman miestä. Jos tällaista mallia ei ole saanut kotoa ja lähiympäristöstä, ristiriita on valmis. Patriarkaalisissa yhteiskunnissa eläneiden ja kasvaneiden kulttuuri sekä käsitys naisen ja miehen asemasta poikkeavat pääsääntöisesti länsimaalaisesta. Tätä tukevat lisäksi rakenteet, kuten myös monet uskonnot. Patriarkaatti on ajattelutapa ja rakenne, ei sukupuoli. Eri maissa, uskonnoissa ja kulttuureissa naisen asema tai asenne esimerkiksi raiskauksiin on varsin erilainen. Kulttuuritausta ei noin vain muutu maata vaihtamalla. Olen itse sitä mieltä, että todelliset muutokset tapahtuvat kulttuurien ja uskontojen sisällä, eivät ulkoa tarjottuina malleina. Kannettu vesi ei kaivossa pysy.

Puutteellisten kototutumistoimien lisäksi on korkea aika nostaa keskusteluun myös naisten oikeudet ja heikompi asema tietyissä kulttuureissa, myös maahanmuuttajien keskuudessa. Naisen asema ja oikeudet ovat samalla viivalla miesten kanssa, mikä jokaisen täällä olevan täytyy ymmärtää. Jos käsitellään tietyn kulttuurin sidonnaista käyttäytymistä, myös ennaltaehkäisyssä täytyy lähteä kyseisen kulttuurin syvällisestä ymmärtämisestä, jolle ei ole annettu tähänastisessa keskustelussa tarpeeksi tilaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän ToniTervo kuva
Toni Tervo

Vähän hapuilua aiheen ulkoluolella (muut mainitsemasi asiat ovat toki myös tärkeitä), mutta lopulta osuit ytimeen. Naisen asema ja kulttuurierot ovat asioita, joiden käsittely on oltava kotouttamisen keskiössä.

Lisäisin sen, että maahanmuuttajilla tulisi olla velvoite kotoutumiseen tietyin mittarein(luku- ja kirjoitustaito, kieli, ammatti ja/tai työ, nuhteettomuus..). Jos kotoutuminen ei ole onnistunut, pitää katsoa kyseessä olevan vain avun tarjoaminen hädänalaiselle ja henkilö palautetaan kotimaahansa suojeluntarpeen loputtua. Pysyvämpi oleskelulupa(siirtolaisuus) on palkinto hyvästä kotoutumisesta.

Jouko Silvennoinen

Siis mikä kirjoitus ei siis mikään puute ei edes vaalean lihan voi missään eikä milloinkaan antaa pienintäkään oikeutusta eikä selittelyn sijaa nuilla hirmuteoille, jotka ovat voineet tuhota jonku elämän täysin.
Tämä höpötys kototuksen osittaisesta epäonnistumisesta on täysin kaltaistesi hyysäreden aikaansaannostajos ei mitään näiltä mamuilta vaadita niin saa mitä tilaa, esim jos tyyppi on ollu maassa yli 5 vuotta eikä osaa sanaakan Suomea saa lähteä, ei sellaisella ole haluakaan muuhun kuin lusmuiluun.
Saa nähdä näkyykö tämä.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Sanoit sen aika suoraan mutta melko lailla samaa mieltä olen .
Luin tuon alkutekstin ja minua alkoi taas ahistamaan se sama mikä näissä monesti tulee esiin että Suomi ja suomalaiset ovat se jonka tulee muuttua ja vastuu maahanmuuttajan elämästä ja sen onnistumisesta on kantasuomalaisilla. Tuota minä en vaan ymmärrä, tietystihän minä olen juntti ja elänyt vain työtä tekemällä enkä ole joutanut hienoja ajatuksia ajattelemaan mutta minun lähtökohtani ovat sellaiset että suurin vastuu kuitenkin sen uuden asukkaan onnistumisessa on sillä asukkaalla itsellään,eikä oikeestaan ole oikeuttakaan noin lähtökohtaisesti vaatia ymmärrystä asialleen,pyytää toki voi.
60-luvulla siirtyi suuri osa maalaisista kaupunkeihin täällä kotosuomessa ja se "kotoutuminen" kaupunkiin oli 100%:sti kiinni siitä maalta tulleesta ihmisesta,en väitäkään että hänen vaikeutensa olivat samanlaisia kuin maahanmuttajilla mutta asia on täysin sama. Mitään etuja suhteessa kaupunkilaisiin ei tunnettu ,jos ei löytynyt asuntoa niin ehkä sitten parakkiin työmaan lähellä mahtui. Osa meistä ei kotoutunut ja tulimme takaisin tekomaisemiimme,siinä sitä osvittaa voisi olla näille nykyisillekin maahanmuttajille.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Tuotanoin, tämä Hetemaj:n kirjoitus oli sellainen rakentava, jossa pyrittiin nostamaan esiin ongelma, ja vielä pohtimaan ratkaisuja siihen. Olisi varmaan suotavaa, että keskustelun avaukseen vastattaisiin asiallisesti, eikä ölisemällä turhia.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Oliko sulla mielipidettä tuohon itse aiheeseen vai halusitko vain esitellä itsesi muita parempana ihmisenä. En yhtään epäile ettetkö olisikin mutta oishan tuota asiaakin tuossa ollut kommentoitavaksi. Vai olitko sittenkin vain sivustaloukkaantuja jonka mielestä jutut menivätkin eri ratoja kuin oikeille ihmisille kuuluu.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #17

No hyvä, jos kerran Hetemaj tuossa nostaa esiin ongelman "Miksi jotkut maahanmuuttajaryhmät eivät pääse osaksi suomalaista yhteiskuntaa" tai toteaa että syitä joidenkin ryhmien yliedustukseen rikostilastoissa pitää analysoida, ja vieläpä esittää että maahanmuuttajien kotoutumisongelmille pitää oikeasti tehdä jotain, niin minusta oikea vastaus ei ole kiskaista marttyyrin viittaa niskaan ja ryhyä ulisemaan miten "vastuu maahanmuuttajan elämästä ja sen onnistumisesta on kantasuomalaisilla".

On melko lailla turha hokea sitä "maassa maan tavalla", mikäli ei pysty/ halua keskustella siitä miten homma käytännössä toteutetaan. Minusta on ihan fiksua miettiä miten homma voitaisiin hoitaa nykyistä paremmin, kuten Hetemaj tässä lähti tekemään. Toinen vaihtoehto on toki, että jatkossakin ollaan keskustelematta ja muuttamatta mitään ja ihmetellään miksi asiat menevät vieläkin perseelleen.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #18

Niin,keskusteluako sinä vain kaipaat. Keskustelussa on minun mielestäni ainakin kaksi osapuolta joten en ymmärrä miksi ne jotka kannattavat "maassa maan tavalla"-osioita eivät saisi sitä mieltä olla, siks toisekseen se on jo ehdotus yhdeksi tavaksi hoitaa tämä asia. Sinulle ei vain taida kelvata sen suuntainen ratkaisu kotouttamisen ongelmiin mutta et kuitenkaan ainakaan vielä esittänyt mitään konkreettista muutakaan. Ei lokistikaan esitä mitään vaan höpöttää niitä vanhoja löpinöitä jotka ovat meidät ajaneet tähän suohon missä nyt ollaan. Yleisen hyssyttelyn takia olemme tilanteessa jossa kohtapuoliin on ihan pakko kääntää se hämähäkki selälleen ja katsoa sitä mahapuolta oli se sitten kuinka ruma tahansa.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #23

Niin, eiköhän se "maassa maan tavalla" ole ikään kuin jonkinlainen perusolettamus. Vaan kun se ei ole varsinaisesti mikään ratkaisu nykytilanteeseen, jossa osa maahan saapuvista tai saapuneista tai heidän jälkeläisistään ei jostain syystä täysin sisäistä ajatusta.

Jos ja kun kerran tämä maa käyttää nykyisellään tuntuvia resursseja siihen, että tänne tulevat kotoutuisivat (tai ainakin rahan käyttöä sillä perustellaan), niin eikö olisi kaikkien etu, että rahalle saataisiin myös paras mahdollinen vastine? Mikä pistää väkisinkin kysymään, miksi vastata lähinnä ..ttuilemalla ihmiselle, joka yrittää herättää keskustelua siitä, miten kotouttamiseen käytettävät resurssit voitaisiin käyttää paremmin.

Ja kyllä, asia lähtee liikkeelle siitä, että keskustelemalla saavutetaan jonkinlainen konsensus siitä, että jotain pitäisi tehdä. Nythän sellaista ei ole, vaan maahanmuuttokeskustelua dominoi kaksi ääripäätä, jolla kummallakaan ei tunnu olevan minkäänlaista halua tai kykyä ratkaista ongelmaa.

Toinen ääripää näkee maahanmuutossa pelkkiä ongelmia ja hokee sormet korvilla "maassa maan tavalla" esittämättä mitään rakentavaa. Toinen ei näe maahanmuutossa minkäänlaisia ongelmia ja hokee sormet korvilla "rasismi, rasismi" kaikelle vähänkään kritiikiltä muistuttavalle.

Käyttäjän fatbardhehetemaj kuva
Fatbardhe Hetemaj Vastaus kommenttiin #18

Kun suomalaisia muutti Ruotsiin, suomalaisia rikoksentekijöitä oli suhteessa enemmän kuin kantaruotsalaisia. Suomen vankiloissa määrällisesti eniten on virolaisia ja venäläisiä, koska heitä on mamuista enemmistö. Jos tutkitaan maahanmuuton taloudellisia seurauksia, niin yhden kosovolaisen rikollisen tai muut maahanmuuton kustannukset eivät ylitä niitä taloudellisia hyötyjä, joita maahanmuutosta on. Me olemme jo taloudellisesti riippuvaisia maahanmuuttajista. Monella alalla maahanmuuttajien työpanos on merkittävä. Monet työt, joita luomusuomalaiset eivät osaa tai halua tehdä jäisivät ilman heitä tekemättä. Maahanmuuttoa ei voi, eikä kannata estää. Pitää miettiä miten siihen liittyviä ongelmia voidaan ratkaista, eihän se tosiaan ongelmatonta ole.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Asioiden ymmärtäminen ja hyväksyminen on kaksi eri asiaa. Ymmärtämällä esim. syitä jonkun hirmuteon takana, voimme tulevaisuudessa ehkäistä niitä. Tällä ei ole mitään tekemistä teon hyväksymisen tai oikeuttamisen kanssa.

Hetemaj käy kriittistä keskustelua kotouttamisen epäonnistumisesta. Vastaavaa analyysiä kaipaisin joskus muiltakin. Jokainen pystyy osoittelemaan ongelmaa, mutta rivit harvenee kun pitäisi etsiä niihin syitä tai ratkaisuja. Itse olen myös samaa mieltä, että kotouttaminen on jossain määrin epäonnistunut, mutta edelleen en usko mihinkään kotouttamisohjelmiin tai erilaisilla tuilla passiiviseksi halaamisella. Paras keino kotouttaa ja ehkäistä syrjäytymistä on toimivat työmarkkinat, jolloin maahanmuuttajat pääsisivät helpommin osaksi yhteiskuntaa.

Björn Tardigrada

Vähän aikaa sitten täällä Turussa murtaen Suomea puhunut mies raiskasi naisen. Onko minun kantasuomalaisena mentävä peilin eteen ja todettava, ettei hyvältä näytä. Ei kiitos !

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Totta kai on! Uhrihan olisi voinut olla oma äitisi, vaimosi tai tyttäresi. Ja jos ei ollut, ovatko muut ihmiset huonompia? Tiedätkö ja ymmärrätkö ylipäätään, mitä tarkoittaa "yhteisö" ja ""yhdessä"?

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Hyvä kirjotus ja siton vaikea hahmottaa sitä kulttuurieroa ja varmasti sokkia! Ja muutos vaatii aikaa ja suurta sydäntä, kettään ei sais jättää yksin, jopa sitte torjua tai jopa tuomita, voimia ja iloa kaikille ja kiitos ulkomaalaisille, jokkon tänne tulheet ja vähän pehmentävät meän jyrkkää laatua!

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki

Tarkoittaako blogaaja, että maahanmuuttajien kotouttamiseen on kaadettava entistä enemmän rahaa samaan aikaan kun kaikkialta muualta säästetään? Kirjoitusta ei voi oikein muuten ymmärtää.

Jenkeissa maaahanmuuttajia kotauttomiseen käytetään paljon vähemmän kuin täällä, ehkä juuri tämän takia siellä on onnistuttu paremmin.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Mikään ulkomaalaisyhteisö ei tosiaan ole juridisessa vastuussa jäsentensä tekemisistä. Keskustelussa ulkomaalaisten tekemästä rikollisuudesta on silti se kysymys, millä tavoin maahanmuuttoa pyrittäisiin tulevaisuudessa rajoittamaan, jotta välttäisimme tietyntyyppisten rikollisuuden muotojen voimakkaan kasvun lähitulevaisuudessa.

Tällä hetkellähän maahanmuutto (EU:n ulkopuolelta) on lähtökohtaisesti kiellettyä ilman päteväksi katsottavaa syytä. Maassa vierailukin on kaikissa maailman maissa rajoitettua viisumilainsäädännöllä ja viisumisääntöihin nimenomaisesti vaikuttaa rikollisuus ja erityisesti laittoman maahanmuuton riski. Viisumin saaminen Shengen-alueelle ei ole aivan helppoa esimerkiksi kiinalaiselle tai kolumbialaiselle. Miksi kaikkien jonkin maan asukkaiden viisuminsaantia on vaikeutettu sen vuoksi, että jotkut karkaavat turistibusseista kujille heti kun pystyvät? Tältä pohjalta etnisen rikollisuuden huomioiminen siinä, miten oleskelulupia myönnetään humanitäärisen maahanmuuton puitteissa, ei välttämättä olisi erikoinen asia.

    «Kuitenkin tilastojen mukaan joissakin rikosryhmissä jokin etninen ryhmä on räikeästi yliedustettuna, kuten esimerkiksi kantasuomalaiset henkirikostilastoissa»

Voisitko antaa tälle väitteellesi jonkin lähdeviitteen? Kun katson esimerkiksi tilastoja Maahanmuuttajat rikosten uhreina ja tekijöinä (OPTL 265, 2014) tai Ulkomaalaisten rikollisuus Suomessa vuosina 2009-2012 (OPTL verkkokatsaus 38/2014), maahanmuuttajien ja ulkomaalaisten tekemien henkirikosten määrä on kantaväestöä jonkin verran korkeampi. Henkirikoksissa ero on toki pieni; Suomessa henkirikokset ovat eurooppalaisittain verrattuna hyvin yleisiä. Nähtävästi Suomessa syntyneiden toisen sukupolven maahanmuuttajataustaisten henkirikosmäärä todella on kantaväestöä jonkin verran alhaisempi. Kuitenkin siinäkin voidaan olettaa suuria etnisiä eroja (em. tilastot eivät tuota tarkenna), jolloin en näe pohjaa väitteelle, että kantasuomalaiset tekisivät Suomessa syntyneiden etnisistä ryhmistä suhteessa eniten henkirikoksia.

Vaikka juridista vastuuta yksilöiden tekemisistä ei ole, yhteisöjen yleiset asenteet kantaväestöä kohtaan ovat relevantteja arvioitaessa sitä, kuinka suuria maahanmuuttajamääriä tulevaisuudessa kyetään integroimaan ilman dramaattisesti kasvavaa riskiä rikollisuuden kasvusta. Jos asenteet kantaväestöä kohtaan ovat joissain maahanmuuttajaryhmissä yleisesti halveksuvia ja jopa vihamielisiä, voitaisiin ajatella, voisiko humanitääristä maahanmuuttoa kohdistaa ensisijaisemmin sellaisiin ryhmiin, joissa samaisten humanitääristen arvojen arvostus on suurempaa.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Blogisti on ihan oikeassa, kulttuurishokin merkitystä ei tuoda esiin riittävästi, jos ollenkaan, vaan maahanmuuttajista keskustellaan liian usein ikään kuin heidän kulttuurinsa ja elinolonsa olisivat olleet lähtömaissaan samat kuin suomalaisilla.

Tämä tietysti johtuu siitä, että liian moni suomalainen kuvittelee Suomen olevan maailman napa, eikä ymmärrystä ja viisautta riitä rajojen ulkopuolelle, jos sisällekään.

Timo Soini on sanonut kerran oivaltavasti eräälle puolueensa nuorelle kansanedustajalle, joka höyrysi ulkomaalaisten kauheudesta: "rinkka selkään ja maailmalle".

Siinä olisi neuvoa ja opastusta kaikille maahanmuuttajiin pelolla ja vihalla lähtökohtaisesti suhtautuville.

Ilkka Huotari

"Siinä olisi neuvoa ja opastusta kaikille maahanmuuttajiin pelolla ja vihalla lähtökohtaisesti suhtautuville."

Ei välttämättä toimi.

https://pbs.twimg.com/media/CBvUTdiW8AALeWB.png:large

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

"etninen ryhmä on räikeästi yliedustettuna, kuten esimerkiksi kantasuomalaiset henkirikostilastoissa"

Etnisiä suomalaisia on Suomen väkiluvusta jotain 90%, joten ollee selviö että kantasuomlaiset tekevät kappalemäärässä suurimman osan Suomen murhista ja muista rikoksista.

Fatty, olet kotoutunut Suomeen erinomaisesti; haukut suomalaisia kuin suomalainen;(

Ilkka Huotari

Yhdysvallossa somalit ovat kai suureksi osaksi tulleet suoraan pakolaisleireiltä. Tämä voi olla yksi syy sille, että somalit ovat ilmeisesti pärjänneet paremmin Yhdysvalloissa kuin Euroopassa.

Pidän turvapaikanhakua systeeminä, joka houkuttelee mahdollisimman vaikeasti kotoutuvaa väkeä.

Koko pakolaisjärjestelmä kaipaisi remonttia. Turvapaikanhaku pitäisi lopettaa kokonaan.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Kotouttamistoiminnassa näkisin seuraavat haasteet/pahimmillaan mahdottomuudet:

- Monilla suomalaisilla itselläänkin on "vintti sekaisin", ei tarvitse kuin tutkia lastensuojelu- ja putkayötilastoja, ei täällä ole kaikki kotona suomalaisillakaan, eli myönteinen tavoitetaso, mihin kotiutetaan, on illuusio, johon kaikki suomalaisetkaan eivät pysty. Suomalainen arvopohja on sekaisin, kellumme arvottomassa ja kulttuurittomassa tilassa.

- Erot maahanmmuuttajien lähtömaiden tilanteessa: peruskoulu, yhteiskuntarauha, jne jne.

- Työllisyyden SURKEA yleistilanne Suomessa! Tämä ei johdu maahanmuuttajista, vaan on surkea tosiasia vain sinänsä, joka vaikuttaa kaikkiin. Kun suomalaiset eivät tunnu löytävän töitä jostain syystä, mitenkä voimme olettaa läheskään kaikkien maahanmuuttajien löytävän niitä.

Käyttäjän MarkoHeikkuri kuva
Marko Heikkuri

Pakko vastata ja kysellä hieman.

Onko Perttu koskaan tutustunut esim. juostaanottojen räjähdysmäiseen nousuun vuonna 2008 ja siitä eteenpäin? Olisiko nämä ongelmat johtuneet eduskunnan hyväksymästä huostaanotto indeksistä, jonka ei pitänyt lisätä huostaanottoja ollenkaan.

Työllisyys?
Olisiko nyky eduskunta ajanut maan ja yrittäjät siihen tilanteeseen, että kohta on melkein mahdoton palkata työväkeä. Verotus ja työnantaja maksut ovat aivan järettömät ja markkinat ovat kalleutensa vuoksi jumissa. Ei ihmisillä ole varaa ostaa yrityksiltä palveluita tai tuotteita.

Erot?
Koulutukselliset erot ovat suorastaan järkyttävät kun vertaa Suomea näihin maihin joista maahanmuutto tapahtuu.

Mauri Skön

Missä vika, jos toisen polven kieltäytyy kättelemästä naista hygieniaan vedoten? Olenko rasisti ja kyselen tyhmiä?

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Mitäs jos oikeasti koitettaisiin ensin saada maamme asiat kuntoon edes suurinpiirtein. Ettei meillä olisi 5sataa tuhatta työtöntä, ei miljoonaa vähävaraista jne. Kun ensin omien kansalaisten asiat ovat suunnilleen kunnossa, niin sitten laitetaan niiden afrikkalaisten nälkäänäkevien asiat kuntoon.
Kun tänne kurjuuteen raahataan ihmisiä kokonaan toisista kulttuureista, niin ei siitä varmasti tule mitään.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Mielestäni sekä suomalaisten että tänne muuttaneiden on katsottava peiliin:

Väärin.Teidän poliitikkojen ja sellaisiksi pyrkivien on katsottava peiliin.Kokoomus joka haluaa Aasiasta asti lisää työvoimaa,ilman esteitä,on myös vastuussa,ja Stubbin entisenä avustajana ja kokoomuslaisena,olet hyvin tietoinen siitäkin.Jokainen hallituspuolue on vastuussa,eivät suomalaiset ihmiset,joilla ei ole edes tietoa suurella osalla,mihin rahaa käytetään,ja millä perusteella porukkaa otetaan Suomeen.Kun täällä maksetaan 6 euron tuntiliksaa,ja teetetään 16 tunnin päiviä ulkomaalaistaustaisille se EI todellakaan ole suomalaisten vika.Peilin eteen,ja sassiin.

Maahanmuuttajat,jotka duunin takia tulevat,tai opiskelemaan vaihto oppilaina jne.erikseen,sekä diplomaattien lapset jne.jne.seurapiirien ja julkisuuden kautta esille itsensä saneet.Te ette taida edes soppajonoissa olevista ulkomaalaistaustaisista nyt puhuakkaan.Kerro kuinka kokoomus järjestää 10 000 maahanmuuttajan,joilla ei kielitaitoa,eri kulttuuritausta jne.eläke asiat,ei ole kertynyt eläkettä,hoidon,palvelut jne.ja kerro kuka ne maksaa?Katsos kun ne teidän työvoimareservinne myös ikääntyvät.Ovat näes ihan oikeita ihmisiä.

Lopettakaa jo se suomalaisten osoittelu,he eivät ole politiikkaanne maahanmuuton suhteen olleet säätämässä.Luuletko että suomen kansalaiset ovat 1990 ,ennen sitä,ottaneet ihmisiä suomeen,ja sössineet maahanmuuton?Kyllä se on kuule aivan sieltä hallituksen ja niistä maahanmuuttoasioista päättävien söösimiset kyseessä.Siellä muuten jengiä riittää,ja rahaa palaa.Kenellehän ne onkaan loppujen lopuksi tarkoitettu,ettei vaan huostabisneksen tapaan,työllistämään niitä kaikenkarvaisia toimijoita.
Kas vain,kun ennen tätä viha,rasismi jne.poliitikoiden keksintöä ennen,olivat he jo tunnustaneet että epäonnistuttu on.Nyt yritätte kääntää omat virheenne suomalaisten niskaan,ei kiitos,EI ONNISTU.

Seksuaalisen itsemääräämisen koulutus on siis unohtunut,sekin.Räsänen sitä peräänkuulutti jo 2012, maahanmuuttajien koulutukseen mukaan,koska oli huolissaan ulkomaalaistaustaisten lisääntyneistä raiskausteoista.Ota yhteyttä sisäisestä turvallisuudesta vastaavaan ministeriin siis,ja katso mitä voitte tehdä.

Suomessa,jossa 700 000 ilman duunia,400 perhettä asunnotta,huostabisnes,soppajonot8ainoat pohjoismaissa)alimmat lapsilisät,veroja veron päällä,kallis ruoka,asuminen jne.kodit vasaran alle menossa(1800 pakkohuutokauppaa)vuokra asunnoista potkitaan ulos..Tuota noin,onko siellä kokoomuslaisessa maailmassa ongelmia ymmärtää,ettei nämä ihmiset ole vastuussa hallituksen maahanmuuttopolitiikasta,mutta ongelmia se kasvattaa,koska nyt ovat taistelemassa vähistä asunnoista,työpaikoista jne.yhä lisääntyvä ihmismäärä.

Mitään syitä ei kannata yrittää suomalaisten niskaan,poliitikot katselkoon 1990 asti, mitä ovat tehneet.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Zonje Fatbardhe,

Jos Kokoomus jää oppositioon, ei puolueen sisällä ole ehkä varaa nykyiselle konsevatismi - liberalismi -jaottelulle. Mitä arvelette, kumpi tulee liidaamaan oppositiopolitiikkaa, ja miksi?

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Suomen ikärakenteesta johtuu, että me tarvitsemme maahanmuuttajia. Maahanmuuttajat voivat hyödyttää monella tavalla Suomea ja maamme taloutta. Hatemajn perhe on tästä mainio esimerkki.
Kyllä suomalaisilla on peiliin katsomista maahanmuuttoasioissa. Meidän on oltava jo heti toisiamme kohtaan avoimempia ja ystävällisempiä. Sama asenne olisi omaksuttava suhteessa maahanmuuttajiin. Heidät olisi toivotettava lämpimästi tervetulleiksi. Australiassa asuessani seurasin läheltä, miten siellä ihmiset kutsuivat maahanmuuttajia tutustumiskäynnille kotiinsa. Me suomalaiset emme sen sijaan pääse tutustumaan edes suomalaisiin naapureihimme kuin vasta kuukausien ja vuosien kuluttua.
Joka tapauksessa olisi syytä tehdä perusteellinen tutkimus siitä, miksi maahanmuuttajat syyllistyvät raiskauksiin useammin kuin kantasuomalaiset. Todettuihin syihin olisi puututtava tehokkaasti. Jos syynä on Lähi-idän uskontojen suhtautuminen naisiin, kotouttamiskoulutusta olisi tehostettava voimakkaasti.
Maahanmuuttajille on kerrottava, että Suomi on se Euroopan maa, jossa naiset pääsivät ensimmäisinä äänestämään ja jopa kansanedustajiksi.
Ympärileikkaus ei Suomessa ole uskonnollinen toimenpide vaan väkivaltarikos. Jos maahanmuuttajatyttö saa kantasuomalaisen poikaystävän, häntä ei saa julistaa valapatoksi ja rangaista. Hän on täällä Suomessa vapaa kansalainen eikä rutivanhoillisen kulttuurin vanki. Aviorikkojien kivitys on täysin epäinhimillinen rikos. Onneksi sellaista ei meillä kai sentään ole tapahtunut.
Paljon on opetettavaa ja opittavaa. http://fatbardhehetemaj.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Suomen ikärakenteesta johtuu, että me tarvitsemme maahanmuuttajia. Maahanmuuttajat voivat hyödyttää monella tavalla Suomea ja maamme taloutta. Hatemajn perhe on tästä mainio esimerkki.
Kyllä suomalaisilla on peiliin katsomista maahanmuuttoasioissa. Meidän on oltava jo heti toisiamme kohtaan avoimempia ja ystävällisempiä. Sama asenne olisi omaksuttava suhteessa maahanmuuttajiin. Heidät olisi toivotettava lämpimästi tervetulleiksi. Australiassa asuessani seurasin läheltä, miten siellä ihmiset kutsuivat maahanmuuttajia tutustumiskäynnille kotiinsa. Me suomalaiset emme sen sijaan pääse tutustumaan edes suomalaisiin naapureihimme kuin vasta kuukausien ja vuosien kuluttua.
Joka tapauksessa olisi syytä tehdä perusteellinen tutkimus siitä, miksi maahanmuuttajat syyllistyvät raiskauksiin useammin kuin kantasuomalaiset. Todettuihin syihin olisi puututtava tehokkaasti. Jos syynä on Lähi-idän uskontojen suhtautuminen naisiin, kotouttamiskoulutusta olisi tehostettava voimakkaasti.
Maahanmuuttajille on kerrottava, että Suomi on se Euroopan maa, jossa naiset pääsivät ensimmäisinä äänestämään ja jopa kansanedustajiksi.
Ympärileikkaus ei Suomessa ole uskonnollinen toimenpide vaan väkivaltarikos. Jos maahanmuuttajatyttö saa kantasuomalaisen poikaystävän, häntä ei saa julistaa valapatoksi ja rangaista. Hän on täällä Suomessa vapaa kansalainen eikä rutivanhoillisen kulttuurin vanki. Aviorikkojien kivitys on täysin epäinhimillinen rikos. Onneksi sellaista ei meillä kai sentään ole tapahtunut.
Paljon on opetettavaa ja opittavaa.
http://timouotila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/191003-...

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Australiassa asuessani seurasin läheltä, miten siellä ihmiset kutsuivat maahanmuuttajia tutustumiskäynnille kotiinsa."
Valikoidaanko siellä Australiassa vielä ketä sinne maahanmuuttajiksi hyväksytään, joskus mullakin oli sinne kiinnostusta mutta silloin eivät minua huolineet suurimmaksi osaksi siksi kun en osannut riittävästi englantia. Täällä meillä ei taida tuollaisia kielivaatimuksia olla edes kansalaisuutta myönnettäessä.
Meille saisi kyllä tulla tutustumaan joku maahanmuuttaja kunhan ei kauppaisi piirtämiään tauluja eikä haistattelisi kun en katso taulujen olevan sen arvoisia mitä hän niistä pyytää.
Kesällä näitä luultavasti taas tule meillekin mutta ei heitä oikeenpaljon meidän elinolosuhteet ja kulttuurimuodot kiinnosta ,etupäässä kauppaa haluavat tehdä kuka minkäkinlaista.

Käyttäjän fatbardhehetemaj kuva
Fatbardhe Hetemaj

Maahanmuuttajien omaa aktiivisuutta kotoutumista edistävien tietojen ja taitojen hankkimisessa ei voi liiaksi korostaa. Mutta sellaiselle mustavalkoiselle keskustelulle, jossa maahanmuuttajat koetaan pelkkänä uhkana ei ole enää sijaa. Tärkeintä on synnyttää positiivisessa hengessä rakentavaa keskustelua ja yhteistyötä, joka johtaa päätöksentekoon ja toimintatapojen muutokseen maahanmuuttajien paremman integraation osalta.

Esim. maahanmuuttajien työllisyys on hyvin riippuvaista talouden suhdannekehityksestä. Käytännössä maahanmuuttajan tie työelämään voi kestää 8–10 vuotta. Pitää edelleen hakea keinoja, joilla työvoimatoimenpiteitä voidaan monipuolisesti käyttää vielä tehokkaammin maahanmuuttajien työllisyyden edistämiseksi.

Tavallisia käytännön syitä siihen, ettei maahanmuuttajia palkata, ovat heikko suomen kielen taito ja se, ettei työnhakijan koulutus vastaa suomalaisia pätevyysvaatimuksia. Kielikoulutusta on silti tarjolla liian vähän. Odotusajat kielikoulutukseen ovat älyttömän pitkät, isoissa kaupungeissa ei ole riittävästi koulutusta, pienillä paikkakunnilla odotetaan riittävän ryhmän muodostumista. 1.9.2011 voimaan astunut laki kotouttamisesta edellyttää kielikoulutusta, mutta valtion rahat eivät riitä.

Maahanmuuttajan omalla työnhakuaktiivisuudella on tärkeä rooli, mutta ilman kielitaitoa tie on tukkoinen sekä työelämässä että opiskelussa. Kielitaitovaatimuksiin pitää suhtautua rennommin: tavoitteena tulee olla riittävä kielitaito, ei äidinkielentasoinen suomen kielen hallinta.

Monet tuntemani maahanmuuttajat - tänne siis myös aikuisiällä muuttaneet - ovat vuodessa, kahdessa oppineet kielen. Kielen omaksumiseen vaikuttavat tietysti monet tekijät, mutta kyllä sen oppii, jos todella haluaa! Erään ystäväni motto on ollut opetella joka päivä kolme uutta suomenkielistä sanaa, ja niiden kaikki taivutusmuodot. Sen lisäksi hän katsoo Muumilaakson tarinoita. Pieniä, mutta tärkeitä askeleita oikeaan suuntaan.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kun suomalainen asuu muutaman vuoden ulkomailla, hän usein sopeutuu tilanteeseen melko nopeasti. Kulttuurishokki tulee palatessa kotimaahan. Siihenkin sopeutuu. :D

Jos ei sopeudu, vaikeata on silloin elää yhteisönsä ulkopuolella tai vaihtaa kulttuuripiiriä. Yksilön itsensä haluun sopeutua se prosessi perustuu.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Fatbardhe Hetemajn oma kotoutuminen kävi huomattavan nopeasti.
Median seuraaminen hänen muuttoaan Suomeen ja siitä seuraava huomio naiselle saa hämmästyttäviä aikaan oikealle henkilölle.

Käyttäjän fatbardhehetemaj kuva
Fatbardhe Hetemaj

Kansainvälinen Suomi on vasta alkutaipaleella ja ylilyöntejä puoliin jos toiseenkin tapahtuu jatkuvasti mitä erilaisimmissa yhteyksissä. Ratkaisu ei ole, että leimaamme muualta tulleet roskasakiksi, vaan meidän (sinä, minä, me) pitää yhteiskuntana kehittää tapaamme kohdata ja ottaa vastaan toinen toisemme.Toivon asiallisempaa suhtautumista maahanmuuttoa ja maahanmuuttajia kohtaan. Siten maahanmuutosta saadaan parempia taloudellisia hyötyjäkin.
Maahanmuuttajien saaminen yhteiskunnan aktiivisiksi jäseniksi on minulle tärkeää.

Suomeen tulevilla voi olla varsin erilaisia taustoja – osa tulee pakolaisina kriisialueilta, osa vaikkapa parisuhteen perässä ja valmiiksi koulutettuna. Monen tausta on jotain tältä väliltä. Maahanmuuttajia koskevat samat säännöt kuin suomalaisiakin.

Itse suosin sellaisten ihmisten maahanmuuttoa, jotka haluavat elää ja työskennellä Suomessa lakejamme noudattaen. Vakavista tai toistuvista rikoksista tuomitut maahanmuuttajat pitäisi jatkossakin voida tietyin ehdoin karkottaa Suomesta. Suomen ei tarvitse tukea henkilöä, joka ei ole yhteistyökykyinen.
Meillä on myös humaani vastuu suojelun tarpeessa olevista ihmisistä myös rajojemme ulkopuolella. Aidosti suojelun tarpeessa olevalla on oikeus tulla Suomeen hakemaan turvaa. Itse kannatan Kanadan mallin mukaista siirtolaiskriteerein lisättävää maahanmuuttoa, mutta sen lisäksi Suomen on mielestäni kannettava kokonsa mukainen vastuu maailman pakolaisongelmasta.
Suuri osa maahanmuuttajaväestön työvoimapotentiaalista jää Suomessa tällä hetkellä käyttämättä. VATT:n mukaan (2.6.2014) maahanmuuttajien onnistuneella integroimisella työmarkkinoille voidaan parantaa muuttajien ja kantaväestön taloudellista hyvinvointia. Tämän lisäksi riittävillä politiikkatoimilla on oma merkityksensä.

Maahanmuuton tilanne näyttää tällä hetkellä vakaalta. Turvapaikanhakijamäärät EU:ssa ovat kuitenkin jatkuvasti kasvaneet, Suomessakin kasvu oli viime vuonna 13 prosenttia. Migrin uusin tilasto: http://www.migri.fi/download/57701_2014_tilastogra...

Eniten lupia saivat perhesiteen (6 774), opiskelun (5 611) tai työn (5 062) perusteella oleskelulupaa hakeneet henkilöt. Seuraavaksi eniten oleskelulupia myönnettiin Suomesta turvapaikkaa hakeneille. Suomen lain mukaista kansainvälistä suojelua myönnettiin 1 346 henkilölle. Suojelua saaneet olivat etupäässä Irakista, Somaliasta ja Venäjältä. Suomi nosti vuonna 2014 pakolaiskiintiötä ja vastaanotti 1 030 kiintiöpakolaista Syyriasta, Kongon demokraattisesta tasavallasta ja Sudanista. Suomen kansalaisuuden sai 8 499 henkilöä.

Mitä maahanmuuton rajoittamiseen tulee, se on vain yksi ja loppujen lopuksi pikkuinen yksityiskohta kokonaisuudessa. Maahanmuuton ongelmista keskusteleminen pitäisi keskittyä niistä haasteista keskustelemiseen, eikä siihen, että tehdään koko maahanmuutosta ja maahanmuuttajista ongelma.

Lähiöiden ongelmat ratkaistaan paremmalla asunto- ja kaavoituspolitiikalla, ei "paremmilla" ihmisillä. Yleisesti ongelmien syynä ei ole asukkaiden maahanmuuttajuus vaan työmarkkinoiden ulkopuolella olevien ihmisten keskittäminen yhteen. Helsingissä tätä on ratkottu muun muassa sekarakentamisella eli erilaisten asumismuotojen yhdistämisellä samalle alueelle. Asuinalueiden hyvinvoinnin parantaminen ja eriarvoistumisen ehkäisy vaativat yhteistä poliittista tahtoa, riittäviä resursseja ja ongelmien syiden tunnistamista.

Maahanmuutto vaatii myös meiltä suomalaisilta sopeutumista: se on kaksisuuntainen tie, jossa sekä maahanmuuttajat että vastaanottajamaa ovat osallisina. Globalisoituva maailma vaatii kykyä toimia kaikenlaisten ihmisten kanssa.

Toimituksen poiminnat