Vastustan seksin ostamisen täyskieltoa

Ruotsi kielsi seksin ostamisen vuonna 1999, Norja ja Islanti vuonna 2009. Suuressa osassa EU-maita seksipalveluiden osto ja myynti on kuitenkin laillista (Tanskassa, Espanjassa, Italiassa, Portugalissa, Luxemburgissa). Saksassa, Hollannissa ja Itävallassa jopa bordellit ovat laillisia. Suuntaus EU:ssa on kohti aikuisten vapaaehtoisen seksityön laillistamista sekä seksipalvelujen kaupan ja ihmiskaupan luokittelemista jo lähtökohtaisesti eri asioiksi.

Suomessa oikeusministeri Anna-Maja Henriksson on valmistellut esitystä, jolla seksin ostamisesta tehtäisiin rikos. Ihmiskaupan torjunta on yksi tärkeimpiä tavoitteita lakiehdotuksessa, mutta en ole löytänyt perustetta miksi prostituution ja ihmiskaupan väliin vedetään Suomessa yhtäläisyysmerkki. Ministerin linja on ristiriidassa alan tutkijoiden, seksialan työläisten, suomalaisten enemmistön ja YK:n näkemysten kanssa.

 Ongelmat lisääntyvät prostituution laittomuuden myötä

Seksin ostamisen täyskielto ei vähentäisi Suomessa prostituutiota. Niin ei ole käynyt Ruotsissa tai Norjassa. Esimerkiksi Ruotsin mallista Cambridgessa väitellyt Jay Levy pitää lakia epäonnistuneena, mutta poliittinen konsensus on vain niin vahva, ettei virhettä haluta myöntää. Katuprostituutio on kyllä puolittunut Ruotsissa, mutta sehän ei ole ollut Suomessa muutamaa paikkaa lukuun ottamatta ongelma.

Prostituution kriminalisointi lisää siihen liittyvää muuta rikollisuutta ja tukee järjestäytyneen rikollisuuden aseman vahvistumista Suomessa. Lakimuutos siirtäisi prostituution syvemmälle maan alle ja tekisi tilanteen aiempaakin vaarallisemmaksi palveluiden tarjoajille ja asiakkaille. Prostituution painuminen maan alle vaikeuttaa ja heikentää seksuaalisen ihmiskauppa- ja paritusrikosten tutkintaa, koska se vähentää näiden palvelujen ostajien halukkuutta toimia yhteistyössä poliisin kanssa rikollisuutta selvitettäessä.

Seksin ostamisen täyskielto on moralistien hössötystä 

Aikuisilla kansalaisilla on oikeus tehdä keskenään mitä he haluavat, kunhan he eivät vahingoita muita ihmisiä. Seksin ostamisen täyskielto kiillottaisi yhteiskunnan moraalikilpeä, mutta konkreettinen hyöty jäisi olemattomaksi. Täyskiellosta on enemmän haittaa kun hyötyä, eikä se edistä sen paremmin seksin myyjien kuin ostajienkaan ihmis- ja perusoikeuksia tai vähennä turvallisuus- ja terveysriskejä.

Ihmisoikeusrikkomukset ovat iso ja sydäntä särkevä ongelma, mutta niitä ei ratkaista tällä lakimuutoksella. Suomessa seksin ostaminen alaikäiseltä tai parituksen tai ihmiskaupan uhrilta on jo nyt kiellettyä ja rikollista, ja näin pitää tietysti ollakin. Prostituution lopettamiseen tähtäävä missio on kuitenkin epärealistisuudessaan surkuhupaisa.

Minä kannatan Maailman terveysjärjestö WHO:n suositusta dekriminalisoida seksityö kaikissa maailman maissa. Kannatan siis sitä, että yhteisymmärryksessä tapahtuvaa seksikauppaa koskeva kriminaalipoliittinen säätely purettaisiin. Tämä mahdollistaisi paremman seksikaupan lieveilmiöihin puuttumisen.

fatbardhehetemaj
Kokoomus Helsinki

Olen helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu, nuorisolautakunnan varapuheenjohtaja ja Stadion-säätiön edustajiston puheenjohtaja. Tiedonjano, inhimillisyys, rohkeus ja sitkeys vievät minua eteenpäin. www.hetemaj.fi © Kuvaaja: Henna Koponen

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu