fatbardhehetemaj

Kaikki työ on arvokasta

Ulkomaalainen tausta herättää usein epäluuloja ja aiheuttaa syrjintää, ja siksi monen Suomeen muualta muuttaneen tie työelämään on kuin esterata. Tiedän varsin hyvin, että vaikka olisi koulutusta ja ammattitaitoa tietyltä alalta, ei välttämättä saa työtä. Tämä on erittäin turhauttavaa. Toisaalta myös maahanmuuttajilla on sopeutumista hidastavia ennakkoluuloja.

Maahanmuuttajat ovat toki useilla aloilla muodostuneet tärkeäksi osaksi työvoimaa, esimerkiksi terveydenhoito-, kuljetus- ja puhdistusaloilla. Silti minua huolestuttaa Helsingissä maahanmuuttajien selkeästi korkeampi työttömyys ja lisääntynyt syrjäytymisriski: maahanmuuttajien työttömyys lähentelee Helsingissä 30 prosenttia, ja maahanmuuttajanuorilla on vaikeuksia sijoittua työelämään. Myös korkeasti koulutettujen maahanmuuttajien pääsy työmarkkinoille on osoittautunut haasteelliseksi.

Maahanmuuttajien työttömyys on useammin kausi- kuin pitkäaikaistyöttömyyttä. Työttömyyteen vaikuttavat kieliongelmat, sosiaalisten tukiverkkojen puuttuminen ja eri maissa suoritettujen tutkintojen vertailukelvottomuus.

Työllistyminen vaatii sisua

Työnsaanti ei todellakaan ole helppoa, mutta tähän väliin on pakko siteerata vanhaa sananlaskua: ”Työtä rakastava etsii itselleen tekemistä, kun taas laiskuutta ihannoiva puolustelee omaa toimettomuuttaan.” Kotoutuminen edellyttää, että ulkomaalaiset itse osallistuvat aktiivisesti oman elämänsä järjestämiseen. Suomessa on kehittynyt yhteiskunta, jossa tarjotaan ihmiselle kaikkea hyvää ja mukavaa. Mielestäni silloin on vaarana, että ihmisten oma aktiivisuus kärsii ja odotetaan vain valmiita ratkaisuja muilta.

Olen ehdottomasti sitä mieltä, että korkeakoulutetunkin maahanmuuttajan kannattaa ottaa mahdollisimman nopeasti vastaan työtä kuin työtä. Uskon vahvasti siihen, että mikä tahansa työ auttaa eteenpäin, vie lähemmäs unelma-ammattia ja kertoo halusta tehdä työtä. Esimerkiksi juristiäitini ei pystynyt työllistymään omalla alallaan, mutta hän on tehnyt matalamman osaamisen töitä – ja siinä samalla kartuttanut suomen kielen osaamistaan, saanut uusia ystäviä ja verkottunut. Kannattaa muistaa, että vaikka menisi hetkeksi koulutustaan vastaamattomiin töihin, niin mikään ei estä oman alan työpaikan hakemista jatkossa.

Arvostan sitä, että Helsingin kaupunki on kehittänyt yhteistä toimenpidelistaa, jolla saadaan lisää muunkielisiä työntekijöitä kaikkiin virastoihin ja kaikille tasoille. Se, että maahanmuuttajille aukeaa enemmän mahdollisuuksia integroitua suomalaiseen työelämään, on oikeasti meidän kaikkien etu – sekä kilpailukyvyn että yhteiskunnan hyvinvoinnin kannalta. Suomi tarvitsee lisää veronmaksajia ja työvoimapulan paikkaajia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Paras keino panna kiusallinen avaus piiloon, on kirjoittaa uusi avaus heti perään.

Näin teki nyt Fatbardhe Hetemaj

http://fatbardhehetemaj.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Ps. Toivoisin, että käytäisiin yhtä keskustelua kerrallaan.

Käyttäjän fatbardhehetemaj kuva
Fatbardhe Hetemaj

Vanha blogikirjoitus on olemassa ja keskustelu jatkuu siellä vilkkkaana. Voit halutessasi osallistua siihen tai molempiin.

Teen blogipostaukset mahdollisimman rajatuista aiheista. Pyrin noudattamaan seuraavaa neuvoa(vaikken siinä aina onnistu): Parempi tosi lyhyt postaus pari kertaa viikossa kuin yksi valtavan pitkä kahden viikon välein.

Lauri Korhonen

Miten olisi oma osallistumisesi kysymyksiin vastaamalla? Siellä tai täällä. Mieluummin sekä-että.

Koska ei näytä hyvältä jos feidaa.

Veikko Vitikainen

Olen ihmetellyt miksi Kokoomuslaiset yleensä lukitseva bloginsa kommentoijat, ja julkaisevat vain heidän oman puoluensa kannattajien kommentit. Sanoisin että Kokoomus on sahaamassa moottorisahalla omaa oksaansa. US:n pitäisi näin kunnallisvaalien alla kieltää nuo kommenttilukinnat. Muussa tapauksessa nämä sivut toimivat joidenkin puolueiden probagandapalstoina iman mitään kritiikkiä.
Tietenkin on ymmärrettävää että Kokoomus on erittäin huolissaan tulevasta rajusta kunnallisvaalitappiosta kataisen toimien seurauksena.

Lauri Korhonen

Fatbardhe Hetemaj. Kuten Tyry yllä kertoo aivan hetki sitten bloggasit "Iloisia uutisia ulkomaisen työvoiman käytöstä ja maahanmuuttoasenteista"

Kirjoitit kommentissasi "Mielestäni meidän pitäisi päästä pois vastakkainasettelujen näkökulmista kohti asioiden laajempaa ymmärrystä. Se, että maahanmuuttajille aukeaa enemmän mahdollisuuksia integroitua suomalaiseen työelämään, on oikeasti meidän kaikkien etu sekä kilpailukyvyn että yhteiskunnan hyvinvoinnin kannalta. Suomi tarvitsee lisää veronmaksajia ja työvoimapulan paikkaajia."

Toistan huomioni ja kysyn sinulta uudelleen:

Hienoa ja todella tärkeää että maahanmuuttaja integroituu. Mutta onko mielestäsi ok jos integroituminen tapahtuu syntyperäisen suomalaisen kustannuksella Suomessa?

Jos on yksi työpaikka ja yksi työllistetty työntekijä - meillä on yksi veronmaksaja. Oletko samaa mieltä.

Entä jos on yksi työpaikka ja kaksi työntekijää - työllistetty ja työtön - kuinka monta varonmaksajaa?

Miten huoltosuhde eroaa näissä kahdessa em. esimerkissä?

Käyttäjän fatbardhehetemaj kuva
Fatbardhe Hetemaj

Hei Lauri,

En valitettavasti ehdi vastata kaikkiin kommenteihin heti. Toivottavasti ymmärrätte tämän.

Suomeen tulee tulevaisuudessakin maahanmuuttajia ja työ on tunnetusti paras kotouttaja.

Suomalainen väestö ikääntyy nopeasti ja työmarkkinoilta poistuu koko ajan enemmän ihmisiä. Tämän seurauksena huoltosuhde heikkenee merkittävästi. Vuonna 2025 hoitoalan työntekijöitä tarvitaan 125 000 nykyistä enemmän. Hyvinvointia voidaan tulevaisuudessa ylläpitää vain sen turvin, että Suomeen hyväksytään työntekijöitä ulkomailta.

Mielestäni tulevaisuuden työmarkkinat eivät ole suomalaiset tai ruotsalaiset, vaan kansainväliset. Pitää olla globaali kyky toimia kaikenlaisten ihmisten kanssa. Minulle on selvää, että Suomessa yritysten pitää ensisijaisesti työllistää osaavia suomalaisia ja houkutella työntekijöikai Suomen tulevaisuuden voimavaroja eli uutta työntekijäsukupolvea.

Talous ei kuitenkaan ole nollasummapeliä, jossa ensin työllistetään Suomen työttömät ja sen jälkeen etsitään osaajia maailmalta. Samanaikaisesti pitää yrittää saada maan työttömyys kuriin ja varautua tuleviin vuosikymmeniin, sillä hyvinvoinnin kannalta ratkaiseva talouskasvu uhkaa hiipua, ellei Suomi ajoissa vastaa ikääntymisen haasteeseen.

Lauri Korhonen

Ymmärrän toki. Nyt vaan kävi niin ettet taaskaan vastannut kysymyksiin.

Mikäli oikein ymmärrän pidät maahanmuuttoa ihmelääkkeenä ikääntymisen ongelmaan? Vinkkinä sinulle myös suomalaiset osaavat lisääntyä ja luoda näin uutta työntekijäsukupolvea.

Edelleen meillä on auki kysymys - onko kaikki maahanmuutto Suomelle hyvästä. Väitän ettei ole. Ei silloin jos maahanmuutto enemmän huonontaaa huoltosuhdetta kuin parantaa sitä. Plus muut lieveilmiöt. Jos väität että tilanne ei ole kuten kerroin niin minä väitän vastaavasti ettet tunne asiaa tai sitten et ole rehellinen ja välttelet asioista puhumista niiden oikeilla nimillä.

Niin tai näin feidasit tämän testin.

Käyttäjän heikkileivo kuva
Heikki Leivo

On ihan hassua kuvitella, että huoltosuhdetta voisi jotenkin parantaa maahanmuutolla. Mielestäni huoltosuhteesta puhuminen on populismia. Eikai ne maahanmuuttajat sentään mitään ikinuoria ole? Ihan samanlainen huoltosuhde niilläkin on kuin kantaväestölläkin: lapsia (joskus jopa paljon enemmän kuin kantasuomalaisilla), työikäisiä ja vanhuksia. Yhteiskunnan pitää huoltaa ne maahanmuuttajienkin lapset ja vanhukset. Kyseessä on vähän samanlainen ilmiö kuin jos yrittäisi baarissa saada juomaansa enemmän voltteja kaatamalla tuoppiin lisää olutta.

Johan Lom

"Jos on yksi työpaikka ja yksi työllistetty työntekijä - meillä on yksi veronmaksaja. Oletko samaa mieltä.

Entä jos on yksi työpaikka ja kaksi työntekijää - työllistetty ja työtön - kuinka monta varonmaksajaa?"

Tuo on yleinen harhakäsitys, jonka varaan kysymyksesi rakennat.
Työn määrä tai työpaikkojen määrä ei ole mikään ylhäältä annettu vakio, vaan kasvaa väestön kasvun myötä. Työpaikkoja syntyy eniten sinne, minne suuntautuu muuttoliikettä eniten. Vastaavasti työpaikkoja katoaa sitä nopeammin mitä enemmän on muuttotappiota. Jokaisella ihmisellä on suhtkoht samanlaiset perustarpeet, joiden tyydyttämiseksi jonkun täytyy tehdä työtä. Siitä seuraa "työpaikka".

Lauri Korhonen

Johan Lom. Väärin.

Älä saivartele. Esittämässäni mallissa työpaikkojen määrä pysyy vakiona. Etkö sinäkään kykene vastaamaan annettujen reunaehtojen pohjalta?

Mitä tulee käytäntöön asia ei mene kuten väität. Työpaikat eivät lisäänny samassa suhteessa maahanmuuton eli väkimäärän lisääntymisen kanssa. Työmäärä kasvaa kyllä samoin kustannukset yhteiskunnalle.

No ehkä tuo lisää heikosti palkattua kaupan alan pätkätöitä ja lisää työtä poliiseille ja sosiaaliviranomaisille. Lisää kustannuksia sairaanhoidolle sekä kasvavia hoitojonoja. Lisääntyvää lääkäripulaa per asukas. Kunnille lisärasitetta. Jne.

Lista on loputon.

Vai lisäämällä aktiivisesti lisää *tuottavia* työpaikkoja voidaan päästä yhteiskunnan kannalta positiiviseen lopputulokseen.

Jos halutaan luoda työpaikoja maahanmuuttoa lisäämällä ilman että kokonaiskustannus on miinusmerkkinen on pakko kiinnittää huomiota sekä tuottavien työpaikkojen lisäämiseen että maahanmuuttajien "laatuun". On nimittäin aika naivia ajatella että kaikki maahanmuutto johtaisi kokonaisuuden kannalta hyvään lopputulokseen ja huoltosuhteen paranemiseen. Koska helposti käy juuri päinvastoin.

Josta pääsemme huomioon joka esitin toisaalla:

"Mielestäni meidän pitäisi päästä pois oletusarvosta että kaikki maahanmuutto on hyvästä."

http://fatbardhehetemaj.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Minusta esimerkiksi Thaimaalaiset ovat työllistyneet hyvin nopeasti, jopa niin nopeasti että kotimaastaan lentokoneeseen noustessaan heillä on jo varma työpaikka,vaikka eivät osaa sanaakaan suomea. Voisiko Hetemaj avata hiukan tuota Helsingin 30% työttömien maahanmuuttaja taustaa, niin että selviäisi mistäpäin tänne muuttaneet työllistyvät Helsingissä huonosti.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Fatbardhe Hetemaj on kirjoittanut todella loistavan plokin. Työ on paras tapa uuteen kotimaahan integroitumisen tiellä!

Mielestäni taksiala täytyisi vapauttaa kilpailulle Suomessa niin kuin Ruotissa on tehty. Tällöin moni sikäläinen mamu on voinut aloittaa Ruotsissa helposti oman taksiyrityksen tai työllistyä toisen mamun taksiyrityksessä. Voisikohan Kokoomus alkaa ajamaan tätä aloitetta?

Harri Rautiainen

Olet varmaan tietoinen, millaisiin ongelmiin on jouduttu Tukholmassa, kun kilpailun avauduttua maahanmuuttajat ovat päässeet taksibisnekseen. Erityisesti pahaa-aavistamattomat ulkokuntalaiset saattavat "päätyä ajelulle (taken for a ride)".

Tunnen kyllä pk-seudun taksissa oloni turvalliseksi nykyisen säätelyn vallitessa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Minä olen asunut Ruotsissa yli 20 vuotta, ja minulla ei ollut mitään ongelmia taksien kanssa edes Tukholmassa. Minä tiedän mihin taksiketjuun voi luottaa. Jos on tyhmä, voi joutua maksamaan esim. 50% ylihintaa. Eikö tämän ole sitä ns vapaata kilpailua?

Joskus reilu 10 vuotta sitten jostakin syystä käytiin kaikkien taksikortin haltioiden rikosmenneisyys läpi, ja ilmeisesti kaikki rikoksiin syyllistyneet kansallisuuteen ja alkuperään katsotmatta poistettiin alalta.

Suomen monopolitaksimafian takana lienee lähinnä SDP ja Kokoomus. Toivoisin em. puolueilta korjausliikettä tässä asiassa.

Käyttäjän AriKananen kuva
Ari Kananen

""Jos on tyhmä, voi joutua maksamaan esim. 50% ylihintaa. Eikö tämän ole sitä ns vapaata kilpailua?""

Ruotsille saadaankin hyvä maine turistien keskuudessa. Varsikin kun ummikko tulee ja ottaa ensimmäisen vapaan taksin ja tulee maksaneensa 50e matkasta 500e.

Aivan loistavaa logiikkaa. Eli jos joku on niin tyhmä että ei tajua kusetusta niin siltä voidaan sitten periä 450e ylimääräistä Pertin siunauksella.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

"Ruotsille saadaankin hyvä maine turistien keskuudessa. Varsikin kun ummikko tulee ja ottaa ensimmäisen vapaan taksin ja tulee maksaneensa 50e matkasta 500e."

Kanasen esittämässä ylihintaesimerkissä on kyse 900% ylihinnasta. Minä kirjoin ainoastaan 50% ylihinnasta. Opettele Kananen prosenttilasku ennen kuin alat syyttää minua kiskonnan puolustelemisesta.

Suomessakin pitäisi avata taksiala kilpailulle!

Juha Korhonen

Jess, Pertti haluaa taksihuijareita Suomeenkin. Kansainvälistä meininkiä! Höh.

Käyttäjän AriKananen kuva
Ari Kananen

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/200809308350886_u...
Mutta tossa on esimerkkiksi 5 kertainen hinta. Se on aika paljon enemmän kuin sinun 50%.
http://www.iltasanomat.fi/matkat/art-1288468514013...
Laitetaan tosta vielä sitten 20-kertainen.

Mutta eihän se sinulta ole pois, ei.

Marko Kervinen

Maahanmuuttaja:

Itse termi kertoo ilmiön tuhoisuuden.

Muutaja: ja muutos on aina huonoon suuntaan tässä asiassa.

He muuttavat omasta maastaan muuttaakseen jo paremman yhteisön omaan huonompaan. Miksipä muuten he olisivat muuttaneet?

Kysymys: kuks on kokenut henkuköjohtaisesti kokenut maahanmuuttajan auttaneen? Suomalaista siis?

Ja kuka on kokenut joutuneensa huonoon asemaan maahanmuuttajan
takia?

Onko somali auttanut sinua? Tai muslimi? Pyyteettömästi? Ilmaiseksi?

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Luehan Fatbardhe Juular Keskisen blogi:"Perintätoimistojen juhlaa".
Se antaa osviittaa, mihin Suomea ollaan johdattelemassa.

Asta Tuominen

Fatbardhe Hetemaj kirjoittaa: "Kotoutuminen edellyttää, että ulkomaalaiset itse osallistuvat aktiivisesti oman elämänsä järjestämiseen. Suomessa on kehittynyt yhteiskunta, jossa tarjotaan ihmiselle kaikkea hyvää ja mukavaa. Mielestäni silloin on vaarana, että ihmisten oma aktiivisuus kärsii ja odotetaan vain valmiita ratkaisuja muilta."

Euroopan ulkopuolisille maahanmuuttajille tarjotaankin kaikkea hyvää ja mukavaa, toisin kuin eurooppalaisille maahanmuuttajille ja kantaväestölle. Tuo ansaitsematon "kaikki hyvä ja mukava" pitäisi välittömästi poistaa tulokkailta, jotta motivaatio integroitumiseen ja työntekoon löytyy.

Fatbardhe Hetemaj kirjoittaa myös: "Arvostan sitä, että Helsingin kaupunki on kehittänyt yhteistä toimenpidelistaa, jolla saadaan lisää muunkielisiä työntekijöitä kaikkiin virastoihin ja kaikille tasoille. Se, että maahanmuuttajille aukeaa enemmän mahdollisuuksia integroitua suomalaiseen työelämään, on oikeasti meidän kaikkien etu – sekä kilpailukyvyn että yhteiskunnan hyvinvoinnin kannalta. Suomi tarvitsee lisää veronmaksajia ja työvoimapulan paikkaajia."

Ymmärräthän, Fatbardhe, että noilla sanoillasi siunaat kantaväestöön kohdistuvan etnisen syrjinnän eli rasismin?

Peter Hallberg

"Euroopan ulkopuolisille maahanmuuttajille tarjotaankin kaikkea hyvää ja mukavaa, toisin kuin eurooppalaisille maahanmuuttajille ja kantaväestölle."

Tämän perussuomalaisen ruikutuksen ja uhriutumisen voisi jo vähitellen lopettaa. Ellet ole huomannut, suomalaiset nauttivat eräästä maailman kattavimmiista sosiaalisista turvaverkoista - ja hyvä niin. On totta, että moni putoaa sen läpi. Mutta näiden putoajien joukossa on ihan samalla tavalla maahanmuuttajia kuin "oikeita suomalaisia". On vastuutonta politikointia olla levittelemässä juoruja, jos ei pysty niitä milläin tavoin perustelemaan. Se, että on kuullut joskus kaverilta jotain, ei ole mikään perustelu. Politiikkaa ei tehdä anekdoottien varassa.

Sen sijaan, että käytte taistelua kuvitteellista vihollista vastaan (vrt. Muhammed-mellakat), voisitte keskittyä sosiaaliturvajärjestelmämme ja vähäosaisten todellisten ongelmien ratkomiseen. Yhteenä tärkeänä kohteena ehdotan ansiosidonnaisen työttömyysturvan ja peruspäivärahan yhteyden katkaisemista.

Harri Lahtinen

Yhdysvalloissa on suurempii työttömyys kuin Suomessa mutta maahanmuuttajilla on pienempi kuin Suomessa ja syy tähän on hyvin yksinkertainen, siellä ei jaeta ilmaisia kämppiä ja huonekaluja ym ym. siellä ei ole Suomen kaltaista "kotouttamista", siellä on huono sosiaaliturva ym ym on aivan uskomatonta että suomalaiset eivat tajua tätä ja jos joku väittaa että maahanmuuttajien kovat työttömyysluvut Suomessa (esim. Somalit noin 90%) jotuu syrjinnästä tai rasismista niin on totaalisesti väärässä.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

"Suomi tarvitsee lisää veronmaksajia ja työvoimapulan paikkaajia"

Mitähän tuolla edellä tarkoitit suurtyöttömyyden maassa?
Maahanmuuttajien työttömyys on siis Helsingissä lähes 30%, ja koko maassa asuvien 260 000 ulkomaalaissyntyisien työttömyys on noin 40%, joten missä on se poliitikkojen vuosikymmeniä veisaama työvoimapula?

Sorruitko poliitikkojen toistuvaan virheelliseen hokemaan, kun em. lukujen perusteeella maahanmuuuttohan faktisesti vain huonontaa maan huoltosuhdetta, ja lisää sosiaalikuluja?

Juha Korhonen

Ei hän mitään ole sortunut, hänhän on tyrkyttämässä meille juuri sitä valheellista hokemaa työvoimapulasta. Katso mikä hänen puolueensa on!

Koko homman tarkoituksena on romahduttaa sosiaaliturva, jolloin vähäväkisten on pakko tehdä mitä tahansa työtä millä tahansa nälkäpalkalla, vertaa Intia, Kiina,...

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Ei sitä työvoimapulaa koskaan enää tule. Julkiselle sektorille ei tulla palkkaamaan eläköityvien työntekijöiden tilalle kuin yksi kolmen poislähtevän tilalle.
Kokoomuksen huuhaata kaikki.

Heikki Tapani

Miksi ylipäätänsä muuttaa maahan, jossa työllistymismahdollisuudet ovat huonot. Maahanmuuttajien huoltosuhteen pitäisi olla oleellisesti parempi kuin kantaväestöllä koska yleensä muuttajat ovat täysi-ikäisiä, työkykyisiä henkilöitä. Meillä on päinvastoin. En minäkään muuta Jemeniin, koska tiedän satavarmasti, että en työllisty enkä voi sietää kulttuuria. Onko se niin, että suomeen nyt vaan muutetaan, ja meidän pitää sitten keksiä työpaikka näille muuttajille. Tai sitten tarjota vastikkeeton täysylöspito maailman tappiin asti.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Työvoimapula on torjuttu tosi tehokkaasti viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana.

Käyttäjän MattiLaitinen kuva
Matti Laitinen

Hetemajn näkökulma on itsestään selvä: itsekin on jatkuvasti autettava itseään, jos aikoo pärjätä.Niin maahanmuuttajien kuin muidenkin.
Hyvinvointivaltiossa oma vastuu omasta elämästä on ulkoistettu verovaroin liian pitkälle erilaisille organisaatioille. Eihän tästä tällainen pitänyt tulla, eihän?

Käyttäjän Omena kuva
Janika Saimaa

Ulkomailta Suomeen muuttaneen on vaikea saada töitä. Nuorten on vaikea saada töitä. Yli 45-vuotiaiden on vaikea saada töitä. Vastavalmistuneen on vaikea saada töitä. Nokialta irtisanottujen on vaikea saada töitä.

Tämän tyyppisiä otsikoita saamme koko ajan lukea. Eri ryhmät nostetaan esiin - kenen nyt loppujen lopuksi onkaan sitten HELPPO saaada työtä? IT-alan insinöörin? Juuri yhden IT-insinöörin kanssa keskusteltuani kuulin, että hän on etsinyt töitä viime keväästä.

Lääkäri tai opettaja - ehkä heidän on helppo päästä työn syrjään kiinni?

Itä- ja Kaakkois-Suomessa melkein suomenkieltä taitamatonkin lääkäri saa töitä - se, että potilaat eivät ymmärrä mitä lääkäri sanoo tai päinvastoin ei tunnu palkkaavia virkamiehiä kovinkaan surettavan... Jos potilaan on mentävä venäjän kurssille saadakseen ymmärtääkseen oma-lääkärinsä puhetta, ei sekään ihan oikealta tunnu!

Asioilla on aina puolensa - ja näin vaalien alla voi aina nostaa asiakokonaisuuksista esiin sellaisia, joilla saa keskustelua aikaan.

Jokainen järkevä ihminen tietää, että muutakin työtä on hyvä tehdä kuin sitä, jonka asiantuntijaksi on koulutettu. Se tietenkin kirveltää aika lailla - ei kauppatieteen maisteri kamalasti innostu myyjän tai assistentin työstä eikä irtisanottu insinööri ole onnesta soikeana jos "pääsee" palkattomaan työharjoitteluun paperiteollisuuden hallinnon puolelle. Joskus nuokin vaihtoehdot tuntuvat kuitenkin paremmilta kuin kotona ajan viettäminen. Niin syntyperäisille suomalaisille kuin tänne muuttaneille.

Toimituksen poiminnat